marți, 3 noiembrie 2020

Seneca / Marcus Aurelius (editii)


1. Roman Bronze Sculpture Bust of Seneca
2. Marble bust of Seneca. Anonymous sculpture of the XVI century. Museum in Madrid Prado


Seneca, Scrisori catre Luciliu, traducerea lui Gheorghe Guțu, cu o introducere de Dionisie Pîrvuloiu, Humanitas, 2020



Seneca Scrisori catre Luciliu, trad. Gheorghe Gutu, Editura Stiintifica, 1967, 559 p.

Seneca, Scrisosri catre Lucilius, Polirom 2008, Traducere din limba latina, studiu introductiv, note, appendix („Epistolarul paulino- senecan”, text bilingv) si indice de Ioana Costa





Seneca

Sari la navigareSari la căutare
Seneca
Duble herma of Socrates and Seneca Antikensammlung Berlin 07.jpg
Seneca cel Tânăr (Antikensammlung Berlin)
Date personale
Născut4 î.Hr. Modificați la Wikidata
CórdobaHispania BaeticaImperiul Roman[1] Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani) Modificați la Wikidata
RomaItaliaImperiul Roman Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiforced suicide[*] (sângerare[*]Modificați la Wikidata
PărințiSeneca the Elder[*][2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLucius Junius Gallio Annaeanus[*]
Annaeus Mela[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPompeia Paulina[*] Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
EtnieAncient Romans[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiedramaturg
poet
filozof
aphorist[*]
om de stat
politician
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuCorsica[*]
Roma  Modificați la Wikidata
Influențat dePublilius SyrusAttalus[*]  Modificați la Wikidata
RudeMarcus Annaeus Lucanus  Modificați la Wikidata

Seneca cel Tânăr (Muzeul Prado)

Lucius Annaeus Seneca (sau mai simplu Seneca sau Seneca cel Tânăr, n. cca. 4 î.Hr. – d. 65) a fost un filosof stoic roman, preceptor al împăratului Nero. Seneca a ocupat și funcții în administrația Imperiului. A fost fiul lui Seneca cel Bătrân (55 î.Hr.-41d.Hr.).

Seneca a văzut lumina zilei în ajunul secolului I al erei noastre, în cea mai romanizată regiune sudică a Hispaniei, provincia Baetica. Seneca este un andaluz sau, cum îl numește biograful sau român, istoricul Eugen Cizek, un "corduban". Orașul lui natal este Corduba, azi Cordoba, la apa Guadalquivirului.

Seneca a avut o valoroasă activitate de intelectual creator, atât în Spania, cât și la Roma. Istoric și critic al artei oratorice, Seneca tatăl a fost un apărător al tradiției clasice. Făcea parte din ordinul cavalerilor, situat imediat după ordinul senatorilor, primul în ierarhia socială. Mama lui Seneca, Helvia, provenea dintr-o familie de notabili din vecinătatea Cordubei.

Soții Seneca au avut trei băieți. Lucius Annaeus Seneca era al doilea copil. Primul născut, Novatus, va parcurge în decursul anilor o importantă carieră de demnitar. Al treilea fiu, Mela, va fi tatăl unui poet celebru, Lucan (39-65). Între cei trei frați și părinții lor va exista mereu o puternică legătură de solidaritate și dragoste, oglindită și în opera lui Seneca-fiul.

Seneca a fost adus la Roma din fragedă copilărie, sub îngrijirea devotată a unei admirabile mătuși, soția unui viitor guvernator al Egiptului. Ca tânăr discipol, Seneca va admira mai mulți dascăli greci și latini. Cel mai prețuit dintre acești "directori de conștiință" va fi stoicul Attalus. Arta cuvântului și talentul pedagogic ale lui Attalus vor fi recunoscute chiar și de severul conservator Seneca tatăl, care nu-i iubea pe filosofi și acorda atenție mai ales retoricii.

Seneca-fiul se va atașa de gânditorii stoici care își îndreptau eforturile spre făurirea unei atitudini de demnitate, umanitate și curaj în fața greutăților și suferințelor vieții. Scopul stoicilor era libertatea interioară, sufletească - scut împotriva nedreptății și tiraniei.

În vremea împăratului Tiberiu, învățatul stoic Attalus, profesorul lui Seneca, este alungat din Roma. Această măsură de prigonire făcea parte dintr-o campanie de intimidare și represiune împotriva "opoziției stoice". Reacția lui Seneca va fi decizia de a părăsi Capitala. A plecat în Egipt, unde putea să fie apărat de mătușa sa, sora Helviei, și de soțul ei, guvernator al Egiptului. Va rămâne acolo, la Alexandria, până în anul 31 d.Hr.

Principalele sale scrieri etice sunt Scrisori morale, o utilizare timpurie a formei epistolare. A avut o carieră agitată, care a inclus și exilul în Corsica pentru adulter cu Iulia Livilla, nepoata împăratului Claudius. Întorcându-se din exil, a fost preceptorul lui Nero. Acesta, devenind împărat, l-a implicat în conjurația lui Pison și i-a poruncit să-și ia viața. Seneca și-a tăiat venele fără nici o tresărire.

Din voluminoasa sa operă este de reținut morala sa apropiată de cea a stoicilor, dezvoltată în Questiones naturales. Se opune lui Cicero, pentru care viața socială și datoria de cetățean se aflau pe primul loc. Înțelepciunea consta în a-și cultiva voința de a-și găsi fericirea în virtute, și nu în hazardul bogăției materiale. Originalitatea lui Seneca stă în pătrunderea cu care a surprins viciile și relele contemporanilor săi, stă în locul acordat milei și omeniei față de sclavi, de gladiatori. Ideile sale au făcut ca el să fie consultat nu numai de filosofi, ci și de Părinții Bisericii și de moraliștii creștini. Sinuciderea către care a fost împins a oferit un model celebru de stoicism în acțiune.

===================================

Fragment:

„Ce să fac? Moartea mă urmărește și viaţa trece în goană. Învaţă-mă să nu fug de moarte și să nu las să-mi treacă viaţa. Dă-mi curaj în înfruntarea greutăţilor și liniște deplină în faţa inevitabilului. Dezleagă-mă din strânsoarea timpului. Arată-mi că preţul vieţii nu stă-n durata ei, ci în felul cum o folosești, că se poate întâmpla, ba chiar se și întâmplă foarte des, ca unul care-a trăit foarte mult să fi trăit prea puţin.

Spune-mi de câte ori merg la culcare: „S-ar putea să nu te mai trezești“, și la trezire: „S-ar putea să nu mai dormi niciodată“. Spune-mi la plecare: „S-ar putea să nu te mai întorci“, și la venire: „S-ar putea să nu mai pleci“. După ce însă vei scăpa de această boală, orice schimbare a locului îţi va face plăcere. Chiar dacă ai fi gonit la capătul lumii, în orice colţ sălbatic de ţară te-ai așeza, acea așezare, oricum ar fi, îţi va părea primitoare.

Interesează mai mult în ce stare de spirit mergi decât unde mergi și, de aceea, nu trebuie să ne legăm sufletul de nici un loc. Trebuie să trăim cu această convingere: nu m-am născut pentru un singur colţ de lume; patria mea este întreg universul… Căci acum nu călătorești, ci rătăcești mânat fără voie și schimbi loc după loc când ceea ce cauţi, o viaţă frumoasă, se află în orice loc.”

Seneca (1-65 d. H.) – om politic, scriitor și filosof roman, a sudiat la Roma filosofia stoică. Strălucit orator, a fost ales cvestor. Exilat în Corsica (între 41 și 49 d. H.), a fost rechemat la Roma, unde a devenit preceptorul lui Nero. În 65 acesta l-a acuzat de implicare în conjurația lui Piso și i-a ordonat să se sinucidă.

===============================================

Marcus Aurelius

 

MARCUS AURELIUS,Ganduri catre sine insusi, HUMANITAS, 2018 si 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu